Истинският мотив за напускане на една компания е само един – лош мениджмънт

Hard Work Is not Enough to Survive

Hard Work Is not Enough to Survive

Служителите не сменят работата, а мениджмънта, коментира в блога си Алистър Лоу, специалист по маркетинг  и директор „Управление клиенти” във Freelancer.com.

„Не мога да работя с шефа си”

Алистър споделя разговор със свой познат, напуснал високоплатен пост в ИТ компания, за който много хора могат само да мечтаят. Питайки го защо е взел това решение, тя очаквала да чуе обичайните обяснения от сорта на: „нужда от ново предизвикателство” или „липса на възможности за растеж”. Неговият отговор обаче бил повече от красноречив: „Не мога да работя с шефа си”.

Истината е, че всички сменяме работата си по тази причина, макар и да не я изтъкваме или осъзнаваме. И това е логично – всички гореизброените причини за смяна на работата са резултат от лошо управление.

Before Work vs After Work

Before Work vs After Work

В условията на криза текучество на качествени служители продължава да расте, а мениджърите седят в конферентната зала и обсъждат стратегии за задържането им, вместо да помислят върху начина, по който управляват. Ръководителите трябва да осъзнаят, че вдигането на заплатата не е достатъчно. Ключът към лоялността, посочва Алистър, е в смяна на стила на управление и отношение към подчинените.

Истинският мотив за напускане на една компания обаче е само един – лош мениджмънт

Ниско заплащане, липса на кариерно развитие, нужда от ново предизвикателство, неразбирателство с колегите, прекомерна експлоатация, лоши условия на труд, недостатъчна почивка…Обикновено подобни причини изтъкват хората, решили да сменят работата си. Истинският мотив за напускане на една компания обаче е само един – лош мениджмънт.

This post was written by

SEO WEBMASTER SWEDEN